5 kilo afvallen snel of langzaam

De zomer is weer voorbij en de winter maakt zijn intrede. In herfst/wintertijden zitten we veel binnen, omdat het buiten vaak te koud, 5 kilo afvallente nat, de glad door sneeuw en/of ijsval is. Kortom, er is altijd wat. De dagen worden ook korter, het wordt eerder in de avond al donker.
Dit alles nodigt nou niet bepaald uit om nog even naar de sportschool te gaan of even dat rondje te wandelen of te hardlopen.

5 kilo afvallen
Wanneer je graag wat kilootjes lichter wilt zijn tegen de tijd dat de lente zich begin volgend jaar weer aankondigt, is het raadzaam nu alvast te bedenken hoeveel kilo’s u wilt afvallen en wat haalbaar is. Meestal is 5 kilo afvallen een goed begin en een niet al te hoog ingesteld doel. Hoe hoger je de doelstelling zet, des te moeilijker gaat het worden om de kilo’s eraf te krijgen, laat staan 5 kg afvallen!

Afvallen
Afvallen houdt in dat je een nieuwe, gezondere levensstijl gaat creëren. Maar vaak wordt er alleen maar gelet op de hoeveelheid kilo’s die je kwijt wilt raken, zodat, als je de kilo’s kwijt bent, vaak terugschiet in oude gewoontes.
Om dit jojo-effect zoveel mogelijk te voorkomen, is het raadzaam na te gaan welk dieet bij je past? Er zijn zoveel soorten op de markt te vinden, maar het moet wel degelijk bij je passen anders hou je het niet vol.

Wat voornamelijk het doel is bij afvallen, is om je gedachtegang omtrent eten en drinken anders te maken, in wijze gezonder. Natuurlijk is het nodig om te letten op de hoeveelheid koolhydraten en calorieën in producten. Maar alleen hierop letten, kom je er niet mee en zul je bijvoorbeeld het behaalde doel van – 5 kg afvallen, niet behalen of wel met gevolg dat je terugvalt in oude gewoontes als het doel eenmaal is behaald.

Voordelen afvallen

Afvallen kan vele voordelen hebben, maar ook nadelen.Om eerst even te beginnen met de voordelen, is op nr. 1 al te noemen dat de gezondheid van je lichaam en geest erop vooruit gaan. Om af te vallen, hoeft er niet altijd sprake te zijn van overgewicht bij een persoon. Misschien voel jij je net even wat lekkerder in kleding met wat kilootjes minder. Zolang je maar gezond blijft en niet onder je BMI (Bodymass index) komt te zitten. Deze laatste is een index om uit te rekenen of je een gezond- of ongezond gewicht hebt. Dit is echter en indicatie.

Je zult na verloop van tijd je energieker voelen, fitter en minder moe. Dit zijn al enkele voorbeelden van resultaten nadat je bijvoorbeeld snel 5 kilo afvallen hebt bereikt. Ook zul je meer gaan stralen, je huid wordt beter en het kan je geestelijk goed op je inwerken doordat jij jezelf mooi vindt zoals je er nu uitziet. Een stukje trots.

De nadelen aan afvallen zijn echter dat het in een te snelle vaart gaat. snel 5 kilo afvallen is niet gezond. Je huid kan problemen krijgen, doordat het geen tijd heeft om mee te ‘groeien’ met het lichaam/gewicht. Hierdoor kan huidoverschot ontstaan.Je kunt een obsessie krijgen door veel met eten en drinken bezig te zijn en hierin doorslaan. Dit levert veel problemen op, met name eetziektes.

Je kunt het geestelijk niet meer aan, als je bijvoorbeeld minder kilo’s kwijt bent dan je zou willen. Hierdoor laat je vaak de moed zakken en stop je met de gezonde etensstijl onder het mom van: ‘het helpt me toch niet’. En zo zijn er nog tal van voor- en nadelen te benoemen, welke voor zowel lichaam alsmede geest niet goed zijn.

Als je naar mijn eigen mening vraagt, zal ik geen voorstander zijn van het snelle afvallen. Beter is om langzaam een gezonde levensstijl aan te nemen en hier naartoe te groeien. Zo raakt lichaam en geest gewent aan de voeding en nieuwe gewoontes en hou je het beter vol. Hoe sneller het afvallen gaat, het zal een keer zover zijn dat het minder snel gaat dan je zou willen. Dit kan lijden tot frustraties en het niet meer gemotiveerd zijn om verder te gaan.

Comments are closed.

Post Navigation